Üç büyük finans liginde lider kim?
Yeni spor yasasıyla birlikte spor kulüplerinde kurallar değişti. Nisan 2022’de yürürlüğe giren yeni spor kanunu ile spor kulüplerinin finansal performansı, denk bütçe, harcama limitleri gibi konular çok daha değerli hale geldi. Yıl sonuna kadar hayata geçen 4 yönetmelikle yeni spor kanunu, alt mevzuatlarıyla şekillenmeye devam ediyor.
KPMG Türkiye, kamuya açık spor kulüplerinin Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayınlanan 1 Haziran – 30 Kasım 2022 dönemine ait 6 aylık mali tabloları ve kontrol raporlarına istinaden dikkat çeken rakam ve konuları kamuoyu ile paylaştı. ülke.
KPMG Türkiye Yöneticisi Bora Hakim yaptığı açıklamada, “Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) tabi kamu futbol kulüplerimiz olan Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray, 2022 ve 2023 yıllarını kapsayan ilk 6 aylık mali tablolarını KAP’ta açıkladılar.
Bu kulüplerin 2022 – 2023 döneminde sahadaki performansları uygun olsa da geleceklerini belirleyecek mali performansları her zaman gündemlerinde olacak.
Paylaşılan sonuçlara göre hem gelir hem de gelir ve borçta Fenerbahçe lider olurken, eksi özkaynakta Beşiktaş liderliği ele geçirdi. Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın mali tablolarına göre en çok dikkat çeken bir diğer konu ise bilançonun kaynaklar (pasif) kısmında kalan ve borç olarak görülen kısmıdır.
3 büyük bankanın konsorsiyumları ile yaptıkları yeniden yapılandırma anlaşmalarının sonuçlarını ve etkilerini mali tablo ve raporlarda net bir şekilde görmek mümkündür.
Bankalar birliği konsorsiyumu ile spor kulüpleri arasında yapılan yeniden yapılandırma anlaşmaları bu spor kulüplerinin mali tablolarını olumlu etkilemiş ve nakit akışlarına katkı sağlamıştır. Üç büyük futbol kulübündeki asıl sıkıntı, yeterli gelir yaratamamak ve gelir tarafında sürekli olamamak gibi olumsuz tablo oldu.
Bu futbol dönemi hem finansal hem de sportif başarı açısından çok değerli bir dönem. KAP’ta açıklanan mali tablo verilerine bakıldığında en önemli unsur tüm spor kulüpleri için istikrarlı ve önemli ölçüde artan gelir ve gelir kalemlerinin oluşturulması olarak göze çarpmaktadır.
Sportif başarı ile elde edilebilecek lig şampiyonluklarından elde edilecek gelirler ve Avrupa kupalarında elde edilebilecek sportif başarılar, spor kulüplerinin hem gelir kalemlerinin hem de gelir kalemlerinin artmasına ve yeni sponsorluk anlaşmaları ile gelir elde etmelerine yol açacaktır. finansal tablolara olumlu yansıyor.” dedim.
KPMG Türkiye’nin mali tabloları ve kontrol raporlarından yola çıkarak yaptığı değerlendirmeye göre, Türkiye Spor Toto Muhteşem Lig’de yer alan üç büyük futbol kulübünün 6 aylık mali performansları şöyle oldu:
Fenerbahçe, geliri ve satış geliri en yüksek kulüp.
Ciro ve satış hasılatı en yüksek kulüp Fenerbahçe A.Ş. yaklaşık 1.036 milyon TL. Beşiktaş A.Ş. 659 milyon TL ile ikinci olurken Galatasaray A.Ş. 592 milyon TL ile üçüncü sırada yer aldı. Fenerbahçe A.Ş. bu transfer için yaklaşık 261 milyon TL brüt kar açıklarken, Galatasaray A.Ş. 254 Milyon TL, Beşiktaş A.Ş. 72 milyon TL transfer zararı açıkladı.
Fenerbahçe kulübü en borçlu kulüp
Açıklanan mali tablolara göre net mali borcu en yüksek kulüp Fenerbahçe A.Ş. dikkate değer olarak. Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın 30 Kasım 2022’deki prestiji ile borç durumu şu şekildeydi: Fenerbahçe A.Ş. Beşiktaş A.Ş. 3.570 milyon TL ile ilk sırada yer alıyor. 3.231 milyon TL ikinci Galatasaray A.Ş. 2.648 milyon TL ile üçüncü sırada yer aldı.
Hisse senetleri üç büyük kulüp için de eksi bakiye veriyor
Üç büyük kulüp Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray ile ilgili haberlerin görüş bölümünde yer alan “borç içinde borç” uyarısı dikkat çekiyor. Bilançonun pasif kısmında yer alan özkaynaklar her üç kulüpte de eksi bakiye veriyor. Finansal tablolara göre; Beşiktaş A.Ş.’nin toplam öz sermayesi; -2.485 milyon TL, Galatasaray A.Ş. -1.390 milyon TL, Fenerbahçe A.Ş. -1.045 milyon TL. Özkaynak tarafında en yüksek negatif sermaye Beşiktaş A.Ş.’ye aittir. Beşiktaş, yaklaşık olarak Fenerbahçe ve Galatasaray’ın negatif eşitliklerinin toplamına eşit bir eksi ile karşı karşıya kaldı. Ancak mali tablolar da tüm kulüplerin kâr kaybettiğini gösteriyor. Temel faaliyet zararları bir önceki dönem ile karşılaştırıldığında Galatasaray A.Ş. yüzde 329 artarken, Beşiktaş A.Ş. yüzde 2 azaldı.