Ekonomi

Dizel krizi! Kimse almıyor depolara kaldırıldı

Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesinin ardından patlak veren güç krizinde istikrar değişiyor. Rusya, nispeten ılıman kış mevsimi nedeniyle petrolüne alıcı bulamıyor.

Alıcı eksikliği nedeniyle yüzer depolarda 1,9 milyon varil Rus motorini tutuluyor. Bu sayı, pandemiden bu yana denizlerde biriken en yüksek hacme karşılık geliyor.

PANDEMİDEN BERİ REKOR

Insider’dan Filip de Mott’un haberine göre, Bloomberg’in aktardığı Kpler verilerine göre 1,9 milyon varil Rus motorini alıcı olmaması nedeniyle yüzer depolarda tutuluyor. Bu, küresel enerji piyasalarında talepte ani çöküşü tetikleyen COVID-19 salgınının tüm dünyayı şaşkına çevirdiği Ekim 2020’den bu yana denizlerdeki en büyük birikime denk geliyor.

Bloomberg’in bildirdiğine göre, geçen hafta rekor sayıda Rus dizel kargosu varış yeri olmadan yola çıktı. Artan satılmayan dizel stoğu, ısınma için kullanılan yakıt tüketimini azaltan sıcak mevsim dışı bir kışın ortasında gelir.

Bu birikimde Avrupa Birliği’nin 2022 Şubat ayı başında Rusya’ya ek yaptırımlar uygulayarak rafine petrol ürünlerini yasaklamasının yanı sıra tavan fiyat uygulamasının da büyük etkisi olduğu kabul ediliyor.

Yaptırımlar yürürlüğe girmeden önce Avrupa, kışa hazırlık olarak değerli yakıt ithal ediyordu. Ancak mevsim normalden daha sıcak geçtiği için motorin talebi azaldı. Öte yandan Avrupa, son yıllardaki en büyük stokunun tadını çıkarıyor gibi görünüyor.

RUS GÜCÜNÜN KÜRESEL PAZARLARA SAHİP OLMALIDIR

Rusya ise ham petrolüne alıcı bulmakta zorlanıyor. Bir Rus petrol kargosu, ham petrol üreten ve muhtemelen Moskova arzının bir kısmını kullanan bir bölge olan Batı Afrika’ya gidiyor. Bloomberg’e göre Theseus adlı bir tanker, yaklaşık 600.000 varil Rus ham petrolüyle Cuma günü Gana’ya ulaştı. Ham petrol ihracatçısı olan Gana, Afrika’nın en büyük iki petrol üreticisi olan Nijerya ve Angola’ya yakın bir coğrafyada bulunuyor.

AB ise Aralık ayında Rus ham petrolünü yasakladı ve bir fiyat tavanı belirledi. Cezai tedbirler, Rusya lideri Vladimir Putin’in geçen Şubat ayında Ukrayna’ya müdahalesinin ardından Batı’dan gelen bir dizi yaptırım kapsamında gündeme geliyor.

Ambargolar ve tavan fiyatlar, Kremlin’in savaş çabaları için elde edebileceği geliri azaltırken, Rus gücünün küresel pazarlara akmasını zorunlu kılıyor.

KAYNAK: FİNANS GÜNDEMİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu